اعتبارسنجی مدل مفهومی مهارت‌های ذهنی و عملکرد تحصیلی دانشجویان دپارتمان علوم در دانشکده هاى آموزش پایه در عراق - جاسم محمد العبد الله ساره; شريفى اصغر; مجول العیساوی مشرق محمد; سعادتمند زهره (توسعه فردی و تحول سازمانی)
هدف تحقیق حاضر اعتبارسنجی مدل مفهومی مهارت‌های ذهنی و عملکرد تحصیلی دانشجویان دپارتمان علوم در دانشکده هاى آموزش پایه درعراق بود و در قالب یك طرح پژوهشی کمی انجام گرفت. روش پژوهش توصیفی از نوع پیمایشی بود. جامعه آماری شامل كلیه دانشجویان دانشجویان دپارتمان علوم در دانشکده هاى آموزش پایه درعراق به تعداد 12000 نفر بودند كه براساس فرمول كوكران تعداد 384 دانشجو به عنوان حجم نمونه و روش نمونه گیری غیرتصادفی انتخاب شدند. ابزار گردآوری پرسشنامة محقق ساخته (متشكل از 5 مولفه) بود. جهت اعتباریابی مدل مفهومی از نرم افزار SPSS و AMOS استفاده شد. پرسشنامه محقق ساخته در بخش کمی مورد اعتباریابی قرار گرفت و از اعتبار بالایی برخوردار بود. یافته‌های حاصل از تحلیل عاملی تأییدی با استفاده از نرم‌افزار AMOS نشان داد که مدل پیشنهادی توسعه مهارت‌های ذهنی و عملکرد تحصیلی از برازش مطلوبی برخوردار است. شاخص‌های برازش نظیر RMSEA=0.043، CFI=0.942 و χ²/df=2.357 مؤید پذیرش مدل در سطح قابل قبول بودند. تمامی عامل‌های اصلی از جمله مدیریت و برنامه ریزی، یادگیری و تحلیل داده ها، تعاملات و همکاری، استفاده از فناوری و منابع و رشد فردی و انگیزشی دارای بار عاملی معنادار و بالاتر از 0.5 بوده و از روایی سازه‌ای مناسبی برخوردار بودند. این نتایج اعتبار ساختاری مدل را تأیید کرده و نشان می‌دهد که الگوی استخراج‌شده قابلیت کاربرد در طراحی برنامه‌های آموزشی برای دانشجویان دپارتمان علوم در دانشکده هاى آموزش پایه درعراق را دارد. نتایج به‌دست‌آمده نشان‌دهنده برازش مطلوب مدل و تأیید ساختار عاملی الگوی پیشنهادی است. این یافته‌ها می‌توانند مبنایی برای طراحی برنامه‌های آموزشی و سیاست‌گذاری در حوزه مهارت‌های ذهنی و عملکرد تحصیلی دانشجویان دپارتمان علوم در دانشکده هاى آموزش پایه درعراق قرار گیرند.