طراحی مدل قصد استراتژیک سبز در شرکتهای تولیدی(مطالعه موردی: شهر مشهد) - سارانی متین محمدرضا (توسعه فردی و تحول سازمانی)
هدف پژوهش حاضر، طراحی یک مدل مفهومی برای تبیین قصد استراتژیک سبز در شرکت‌های تولیدی با تمرکز بر شهر مشهد است. این مطالعه از نوع کاربردی و با رویکرد کیفی و راهبرد نظریه داده‌بنیاد انجام شد. داده‌ها از طریق مصاحبه‌های نیمه‌ساخت‌یافته با 30 نفر از خبرگان دانشگاهی و مدیران صنایع تولیدی مشهد جمع‌آوری گردید. نمونه‌گیری به روش گلوله‌برفی و هدفمند انجام شد و تحلیل داده‌ها در سه مرحله کدگذاری باز، محوری و گزینشی مطابق با الگوی استراوس و کوربین صورت گرفت. همچنین برای اعتباربخشی مدل نهایی، از تکنیک دلفی فازی استفاده شد. نتایج نشان داد که قصد استراتژیک سبز به عنوان پدیده محوری تحت تأثیر شش بعد عمده شامل شرایط علّی (مانند تعهدات سبز و مسئولیت اجتماعی)، شرایط زمینه‌ای (نظیر فرهنگ سازمانی و مشارکت دولت و جامعه)، شرایط مداخله‌گر (تأمین مالی، تأثیر اجتماعی شرکت‌ها)، راهبردها (تولید محصولات سبز و مدیریت زنجیره تأمین)، و پیامدها (تحقق توسعه پایدار، نوآوری و منابع انسانی) قرار دارد. در مجموع 72 شاخص کلیدی شناسایی و تأیید شدند. مدل ارائه‌شده می‌تواند به مدیران شرکت‌های تولیدی در اتخاذ استراتژی‌های سبز کمک کند و بستر تصمیم‌گیری برای گذار به تولید پایدار را فراهم آورد. این مدل ضمن شناسایی عوامل اثرگذار، امکان تدوین برنامه‌های اجرایی برای تقویت قصد سبز در سطح سازمانی را فراهم می‌سازد.