آینده‌پژوهی توسعه مشارکت‌های سیاسی از طریق شبکه‌های اجتماعی - رسولی فریمانی مجید; گرانمایه پور علی; نصرالهی اکبر (توسعه فردی و تحول سازمانی)
هدف این پژوهش شناسایی نقش شبکه‌های اجتماعی در آینده توسعه مشارکت‌های سیاسی و تبیین میزان اثرگذاری ظرفیت‌های فضای مجازی بر رفتار مشارکت‌جویانه شهروندان است. این تحقیق به‌صورت تلفیقی انجام شد. در بخش کیفی، داده‌ها از طریق مصاحبه عمیق با خبرگان و تحلیل تفسیری گردآوری شد. در بخش کمی، پرسشنامه محقق‌ساخته میان ۳۸۴ نفر از اساتید و کارشناسان مرتبط با حوزه سیاست و ارتباطات دیجیتال توزیع گردید. روایی ابزار با استفاده از نظرات خبرگان و روش دلفی تأیید شد و پایایی با آلفای کرونباخ محاسبه شد. برای تحلیل داده‌ها از آزمون کولموگروف–اسمیرنوف، رگرسیون خطی و ضریب همبستگی پیرسون استفاده شد. نتایج نشان داد داده‌های تحقیق دارای توزیع نرمال هستند و مدل رگرسیونی قادر است بخش قابل توجهی از واریانس متغیر وابسته را تبیین کند. همچنین بین ظرفیت گفتمانی شبکه‌های اجتماعی، نقش تسهیل‌کننده دولت، گفتمان سیاسی جامعه، نوع پیام‌رسان، انسداد خبری، تسهیل‌کنندگی فضای مجازی و کارکرد سیاسی شبکه‌های اجتماعی با توسعه مشارکت سیاسی رابطه معنادار و مثبت وجود دارد. یافته‌ها بیان می‌کنند که شبکه‌های اجتماعی در آینده نقش تعیین‌کننده‌ای در توسعه مشارکت سیاسی خواهند داشت و می‌توانند به‌عنوان بستر اصلی شکل‌گیری کنش سیاسی و تبادل گفتمان عمومی عمل کنند. استفاده آگاهانه و راهبردی از فضای مجازی می‌تواند موجب افزایش مشارکت، ارتقای فرهنگ سیاسی و بهبود فرآیند تصمیم‌گیری جمعی شود.